Рецитаторска секција

Читајући добре писце, дешавају се пред нама чуда. Често на почетку неке реченице, кад видимо како се помаља нека мисао, ми застанемо задивљени и уплашени. И са неверицом се питамо: „Је ли могуће? Хоће ли се то што наслућујем заиста десити? Је ли ово заиста она иста мисао коју смо и ми, не једном, наслутили при додиру наше савести са светом око нас , скривени део наше унутрашње стварности? Зар има још неко да је ово овако видео и осетио?“ А кад прочитавши до краја, видимо да је заиста тако, ми остајемо над том реченицом замишљени, захвални и срећни јер нам је пао у део највећи дар који читање може да нам пружи: осетили смо да нисмо сами никад, ни у најтежим, ни у најлепшим тренуцима, ни у својим најгорим недоумицама, ни у најсмелијим закључцима, него да смо повезани са другим људима многоструким и тајним везама које не слутимо, а које нам наш писац открива. То је спасоносно. А лековито је то ширити и преносити на друге.

Управо таквим послом се баве чланови рецитаторске секције, ученици од првог до четвртог разреда са добро развијеним говором и способношћу да на друге пренесу емоције које у себи носи поезија. Рад секције је планиран у оквиру 35 сати, по један час седмично, а циљ рада секције је: развој личних склоности и способности за књижевност и књижевно стваралаштво, стварање и одгајање књижевне публике чији ће се интереси за поезију издићи изнад обичне жеље за разбијање досаде, развијати код ученика љубав према писаној речи и подстицати самостални истраживачки рад путем књижевног дела.

Рад са ученицима у овој секцији ослања се на емоционално, интелектуално, естетско и литерарно искуство ученика, а по принципу кореалације на тематској, стилској и историјској основи повезује се и са радом других сродних секција (ликовна, музичка, драмска, новинарска, литерарна).

Рад секције се одвија кроз упознавање се са говорним вредностима (дикција, акценат, интонација, висина и интензитет гласа и темпо) вежбања, казивање стихова, драмски програм, организовање музичко-поетских вечери, учешће на такмичењима рецитатора, израду пратећих презентација уз одговарајућу поезију. Императив постојања секције је да сви чланови буду испуњени лепотом казивања, да раде оно што воле, да се забављају и да се квалитетно испуни њихово слободно време.

Своје умеће и способност у култури изражавања, рецитатори ХТШ „Божидар Ђорђевић Кукар“ показали су учествовањем на такмичењима, поетским вечерима и смотри рецитатора, на којој сваке године остварују запажене резултате, међу којима је репрезентативна трећа награда на Окружној смотри рецитатора Наташе Станковић 2009. године.

Чланови рецитаторске секције, вођени талентом покушавају да на најлепши могући начин предоче најлеше песме познатих песника. 21.12.2006. године у просторијама наше школе први пут је било организовано поетско-музичко вече. Тема је била вечна – љубав, аутори песама од Дучића, Ракића па до ученика наше школе, а песме су казивали чланови рецитаторске секције. Након те уследиле су и нова и другачија поетска дружења за различите поводе, не само у нашој школи већ и у другим образовним установама града (Дан школе, Савиндан...), од којих свакако треба издвојити једну - Чајанку уприличену у част Десанке Максимовић, наше велике песникиње, организовану 20. 11. 2008. године у просторијама наше школе.

Оно што смо прошли и постигли је само мали део онога што можемо и што нас очекује.

Руководилац секције Миодраг Кековић.